Vask og vedlikehold av gravstein

Vask og vedlikehold av gravstein kan du enkelt gjøre selv.

Vask av gravstein

Hvor raskt gravsteinen din blir skitten påvirkes av flere forskjellige ting. Værforhold, plassering på kirkegård og steinens overflatebehandling er alle ting som kan påvirke dette. Steiner som står nære vegetasjon, som f.eks hekker eller trær oppleves ofte at blir fortere skitten en steiner som står i et mer åpent miljø. Steinmodeller som er beregnet på å ligge i bed, krever mer vedlikehold enn modeller som står oppreist.

Enkel og regelmessig vask av gravsteinen forhindrer en skitten og tilgrodd gravstein, og kan gjøres av deg som har ansvaret for gravstedet. Nedenfor har vi noen gode tips for hvordan du vasker din gravstein.

Vi anbefaler at du vasker gravsteinen minst en gang hvert år, men aller helst bør gravsteinen vaskes to ganger årlig; hver vår og høst. Bruk ikke stålbørste, da dette kan skade gravsteinen.

  • For gravsteiner med en ru overflate, anbefaler vi å bruke en stivhåret børste, f.eks en oppvaskkost. Bruk lunkent mildt såpevann og skrubb så steinen ren med dette. Vær forsiktig i nærheten av inskripsjoner og ornamenter, slik at du ikke pusser vekk fargen.
  • Gravsteiner med en polert overflate er langt enklere å vaske enn en ru gravstein. Her holder det ofte å gni over steinen med vann og en kost, svamp eller bare hånden. Dersom steinen er veldig skitten eller tilgrodd, kan veiledningen for rue gravsteiner ovenfor også brukes her.
Vask av gravstein med kjemikalier, som f.eks klorin, kan skade eller føre til at fargen i inngravert tekst og ornament blir blass. For å fjerne mose i inngravert skrift eller ornament, anbefaler vi at du bruker et tynt redskap i enten tre eller plast for å ikke skade inngraveringens farge.

Profesjonell dypvask

I tilfeller der gravsteinen har stått flere år uten vask og vedlikehold, kan det være lurt å få utført en profesjonell dypvask av din gravstein. Dette utfører vi gjerne for deg.

Ved en profesjonell dypvask, blir din gravstein hentet inn og tatt med til vårt verksted. Her blir gravsteinen vasket med høytrykk med opp til 90 grader varmt vann. Mange kunder velger også å få inngraverte navn og ornamenter frisket opp samtidig med ny farge. Gravsteinen fremstår som ny ved montering på kirkegården.

Kjøp gravstein på en billig og enkel måte

Vi har gjort det enkelt for deg som pårørende å kjøpe gravstein til din kjære som har gått bort. Ved å bestille selv direkte fra produsent, slipper du fordyrende mellomledd og du unngår å betale mer en nødvendig. Våre dyktige steinarbeidere står alltid klare til å hjelpe deg dersom du har noen spørsmål.

Kontakt ossSe våre gravsteiner